forgácsoló szerszám

A forgácsoló szerszám a forgácsoláshoz szükséges eszköz

Mielőtt a forgácsoló szerszám típusaira, tulajdonságaira rátérnénk, nézzük meg, hogy mi is a forgácsolás. Nos, a forgácsolás egy olyan anyagmegmunkáló módszer, amikor a kiinduló darabról a fölösleges részeket forgács formájában eltávolítjuk. Ehhez egy arra alkalmas eszközt – ez a forgácsoló szerszám – használunk. A forgácsolás két típusú szerszámmal történhet. Az egyik típus a mértanilag határozott, a másik a mértanilag határozatlan élű. A konkrét példa kedvéért határozott élű forgácsoló szerszám például az esztergakés és a fűrészlap, határozatlan élű pedig a köszörűkorong.
A forgácsolásnak több típusa van. A fontosabb módszerei az esztergálás, a gyalulás, a marás, a fúrás, a vésés, a köszörülés, az üregelés, fűrészelés, mint a dörzsölés és a reszelés, de az esetek nagy részében gépi erőt alkalmaznak a forgácsolásban.

Milyen a jó forgácsoló szerszám, és milyen fajtái vannak?

A jó forgácsoló szerszám alapvetően két követelménynek kell, hogy megfeleljen. Egyrészt legyen alkalmas a munkafolyamat során meghatározott anyagrész leválasztására, másrészt legyen alkalmas az előírt méretpontosság, alakhűség és felületi érdesség megfelelő biztosítására.
Ezeknek a követelményeknek úgy lehet maradéktalanul megfelelni, ha a szerszám forgácsoló része helyesen van kialakítva, illetve a forgácsoló szerszám pontos, a géphez és a munkadarabhoz viszonyított befogását megfelelően biztosítjuk. Az itt leírtakból egyenesen következik, hogy két fő részből tevődik össze, a dolgozó és a csatlakozó részből.
Meglehetősen sok fajta forgácsolási feladat létezik, így azok ellátására természetesen sokféle forgácsoló szerszám is létezik.
Ezeket a típusokat csoportosítani szokták bizonyos szempontok szerint. Pontokba szedtük, hogy melyek lehetnek ezek a szempontok:

 • élek száma szerint
  Eszerint lehet egyélű, kétélű, szabályosan többélű vagy szabálytalanul sokélű.
 • alkalmazási terület szerint
  Ez alapján lehet esztergakés, gyalukés, fúró, maró, üregelő tüske, fűrész, reszelő stb.
 • a dolgozó rész anyaga szerint
  Lehet szerszámacél, keményfém, kerámia, gyémánt vagy egyéb anyag. (alább található anyagismertető)
 • szerkezeti kivitel szerint
  Kivitel szerint lehet tömör, tompán hegesztett, váltólapkás vagy betétkéses.
 • és vannak egyéb szempontok
  Ilyenek például az élszögek nagysága vagy a szerszám méretei.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szerszámot?

Erre a kérdésre nem lehet egzakt választ adni, hiszen a forgácsoló szerszám típusának a kiválasztására nincsenek általános érvényű szabályok. Ami egy bizonyos támpontot adhat a megfelelő típus kiválasztásához, az a megmunkálandó munkadarab, illetve a megmunkált felület. A szerszám kiválasztását természetesen gazdaságossági megfontolások is befolyásolhatják, hiszen választható ugyanannak a felületnek a megmunkálására olcsó, de kis termelékenységű, vagy esetleg drágább, de nagyobb termelékenységű szerszám.

Munkatársaink szükség esetén szaktanácsot adnak, hogy a tökéletes eredmény eléréséhez mit válasszanak, úgyhogy ez ügyben is keressenek bennünket bizalommal. Bizonyos támpontot nyújtanak a szerszám típusának megválasztásához.
A kiválasztásnál szempont még a használni kívánt szerszám anyaga. A forgácsoló szerszám készítéséhez az alábbi anyagokat használják:

 • szerszámacél,
 • gyorsacél,
 • ötvözetlen szerszámacél,
 • ötvözött szerszámacél,
 • keményfémek,
 • kémiai szerszámanyagok,
 • vagy egyéb szerszámanyagok, mint a kompozit vagy a gyémánt.

Amennyiben az alapanyagokkal kapcsolatban bármilyen kérdése lenne, úgy hívjon bennünket, segítünk!