Mi az idomszer?

Az idomszer a gépgyártásban használt mérőeszköz, ami a munkadarabok tűrésezett méreteinek, alakjának ellenőrzésére szolgál. Ez a műszer nem a munkadarab méretének a mérésére szolgál, hanem annak ellenőrzésére, hogy a méret megfelel az előírtaknak. Vagyis ellenőrzi, hogy a méret a megadott tűrések közé esik.
A legtöbb idomszer kétoldalú. Az egyik oldal neve a megy, a másik oldalé a nem megy. Kissé érdekes elnevezés, de a gyakorlati feladatnak köszönhetően kapta ezt az elnevezést. A megy oldalnak ugyanis át kell mennie az adott méreten, a nem megy oldalnak viszont nem szabad átmennie.
Amennyiben a gyártott munkadarab egyik oldalnak sem felel meg, úgy azt vagy javítani kell, vagy ha nem javítható, akkor selejt lesz belőle.
Az utóbbi évtizedekben egyre inkább előtérbe került a tömeggyártás. Az idomszer pedig a csereszabatos alkatrészeket gyártó tömegtermelés fontos eszköze lett. Ennek az az oka, hogy a segítségével a viszonylag szakképzetlen munkaerő is biztonsággal külön tudja választani a használható alkatrészt a selejttől.
Ennek köszönhető, hogy a tömeggyártásban az idomszer segítségével a munkadarabok ellenőrzésére fordított idő jelentősen csökkent.
A méret szempontjából elsődleges követelmény, hogy a tűrésmező határain belül helyezkedjen el. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy azt kell megnézni, hogy a tényleges méret nagyobb-e mint az alsó határméret és kisebb-e mint a felső határméret.

Az idomszer típusai

 • a dugós.
  Ezt használjuk a furatok ellenőrzéséhez.
 • a villás.
  Ez a csapok méréséhez használatos eszköz.
 • a helyzetmérő
  Két furat kölcsönös helyzetének, vagy a síkfelülettől megadott furat helyzetének ellenőrzéséhez.
 • a menetmérő
  Ez használható a csavarorsók és anyák méréséhez.
 • a lépcsős
  Ezzel lehet ellenőrizni a párhuzamos felületek távolságát.
 • és a karcos
  Ezzel lehet ellenőrizni a párhuzamostól eltérő felületek távolságát.

Mindezeken túl létezik a kúpok vizsgálatára alkalmas típus is. Ez az úgynevezett kúpmérő típus, ami a kúppalást szög és alaktűrését, valamint a kúp valamely átmérőjének tengelyirányú helyzetét méri.
Ez a típus a kúpszögtűréstartomány közepének megfelelő nagyságú szögben készül. Azonban így a kúpszög eltérhet az idomszerétől, vagyis a simulást külön ellenőrizni kell.

Bár egyszerűnek tűnik, azért vannak vele szemben követelmények

Az idomszer műszerkészítő üzemekben készül, és az esetek többségében egyedi megrendelés alapján. Ez is egy gyártási folyamat terméke, tehát ebből következik, hogy pontosan ugyanúgy érvényesek rá azok a szabályok, amelyek bármilyen más egyszerű alkatrészre.
Fontos tény, hogy ezt az eszközt sem lehet tökéletesen pontos méretre gyártani, így ennek az eszköznek a gyártásakor is érvényesek a tűrésezési előírások. Tehát az idomszerek is rendelkeznek tűréstartománnyal, azonban ez a tűrésmező lényegesen szigorúbb mint az a mérettűrés, amelyet majd ellenőrizni fog.

Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy használat közben igen erős koptató hatásnak van kitéve. Úgy kell kialakítani, hogy a megy oldalon ez a kopás megengedett legyen. Természetesen arra figyelni kell, hogy a kopás csak a munkadarab tűréshatáráig mehet. Ez annyiban bonyolítja a helyzetet, hogy a megy oldali idomszer ellenőrzéséhez kettő, míg a nem megy oldalhoz egy ellen idomszerre van szükség.

Nos, röviden ennyit szerettünk volna elmondani, de ha bármilyen kérdésük felmerül, keressenek bennünket, válaszolunk.