Meglehetősen sokféle gravírozó gép létezik

Napjainkban azt már nem kell bemutatnunk részletesen, hogy egy ilyen eszköz milyen feladatok elvégzésére alkalmas. Vélhetően már mindenki hallotta, látta, ismeri a gravírozó gép nevét, illetve sokan magát az eszközt is, akár működés közben is.
Elég talán annyiban összefoglalni, hogy a gravírozó gép egy jelölésre szolgáló eszköz. Azzal azonban bizonyára sokan nincsenek tisztában, hogy mennyi fajta létezik, és azokat hogyan tudjuk csoportosítani. Illetve azt, hogy milyen szempontok szerint történik a csoportosítás.
Az alábbiakban először ezt szeretnénk bemutatni néhány pontban, hogy teljesebb képet kaphassanak a gravírozó gép világából.

A gravírozó gép típusainak csoportosítása

Nos, ahogy említettük a gravírozó gép típusok osztályozása különböző kritériumok, elvek szerint történik. Ezek az alábbiak:

Az anyagfeldolgozás elve szerint lehet

  • marás,
  • és lézer.

Az energia típusa szerint lehet

  • elektromos
  • vagy pneumatikus.

A következő részben kiemelünk a csoportosítás szerinti jellemzők alapján néhány típust, amit kicsit részletesebben is bemutatunk.

Néhány típusról részletesebben

  • Elektromos

Ez a típus alkotja talán az eszközök legnagyobb csoportját. Ezen belül két csoportot is megkülönböztetünk. Az egyik a 220 V-os hálózatról működtethető, a másik az újratölthető akkumlátorokról működtethető.
A hálózatról működtethető gravírozó gép teljesítménye nagyobb, és a beszerzésük olcsóbb. Azonban használatukhoz elektromos hálózati hozzáférésre van szükség. Az akkumlátoros gravírozó gép nagy előnye, hogy független a hálózattól, mobil, és például nedves vagy magas páratartalmú helyeken is biztonságosan használható.
Létezik a kettő kombinációja is, amelyeket mindkét módon lehet használni, így mindkét típus pozitív tulajdonságait ki lehet használni. Bővebb információért keressen bennünket!

  • Pneumatikus mini fúrók

Pneumatikus gravírozó gép alkalmas fúrásra, gravírozásra, csiszolásra, polírozásra egyaránt. Előnye, hogy mindez végezhető üveg, kerámia, műanyag, kő, PCB és több más anyag felületén egyaránt. Előnyük az elektromos eszközökkel szemben, hogy nagyobb élettartammal, nagyobb erővel rendelkeznek, és könnyebben építhetők.

  • Lézeres

Ez tulajdonképpen egy CNC szerszámgép. A lézeres típus esetében, ahogy az a nevéből is következik, a lézersugár végzi a gravírozást.
Telepítési módjukban különbözhetnek. Ezek alapján két csoportra oszthatók. Az egyik a padlóállás, a másik pedig a táblázatban.
A gravírozó gép lézere a gerendát képező aktív közeg állapotától függően két fajta lehet. Gáz (széndioxid) vagy szilárd állapotú. Ez utóbbi lehet félvezető vagy száloptikás.

  • Mini

Ez a típus nagyon népszerű még a hobbi gravírozók körében is. A mini gravírozó lehet őrlés és lézer. Az utóbbi típus számítógép vagy laptop USB portjához csatlakoztatható. A funkcionalitása meglehetősen széles. Az egyetlen hátránya talán a kis teljesítmény, tehát nagyon kemény anyagokon nem lehet vele dolgozni. A felhasználási területei inkább a műanyag, a fa, vagy a bőr.

  • 3D

Ez a típus a 3D-s anyagfeldolgozás elvégzésére alkalmas berendezés. Típus szerint lehet őrlés vagy lézer egyaránt. Számítógép vezérelt eszköz. Nagy pontossággal lehet vele dolgozni, és a számítógép vezérlésnek köszönhetően nem igényel emberi részvételt a munkafolyamatban.
Ezzel a típussal készíthetünk egyedi képeket egy kristályban vagy üvegben. Ajándéktárgyak, nagy méretű fotók, feliratok, rajzok készítésére tökéletesen alkalmas, és igen keresett.

Ezen kívül létezik még kúpos és sokk-gravírozó gép is. Amennyiben bármelyik típussal kapcsolatban kérdése lenne, információra, tanácsra lenne szüksége, keressen bennünket bizalommal!